Repertoire Search

Søren Nils Eichberg

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Symfoni nr. 2 (2010),
Publisher
Edition Wilhelm Hansen Copenhagen
Category
Orchestra
Year Composed
2010
Duration
27 Minutes
Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 

Programme Note
Søren Nils Eichberg Symfoni nr. 2 (2010),
Symfoni nr. 2 er kronen på værket af et helt værkkompleks, som Søren Nils Eichberg har arbejdet med siden 2008. På et stipendieophold i Italien fik han så mange idéer fra hånden, at selv ikke de tre værker, han dengang var ved at komponere, kunne udnytte
dem alle. Stoffet blev brugt til dobbeltkoncerten, til en opera og et orkesterværk bestilt af det tyske Ensemble Modern. Og materialet lever videre i hans Symfoni nr. 2, der afslutter en nærmest eksplosiv fase af kreativitet.

Man behøver ikke kende de tre andre værker for at få udbytte af symfonien, pointerer Søren Nils Eichberg. Det materiale, som værkerne har til fælles, fremtræder da også også på vidt forskellig måde. I stykket til Ensemble Modern (In Circles) virker idéerne som rastløse og flygtige indfald, mens de i Symfoni nr. 2 bliver anvendt på en mere gennemarbejdet facon.

Symfonien varer ca. 25 minutter og spilles i ét uafbrudt forløb. Alligevel er den opbygget efter klassisk model, hvor man fornemmer en ”1. sats”, en ”langsom sats” og en ”finale” undervejs. Det hele udspringer af to kontrasterende temaer, der begge præsenteres to gange i begyndelsen. Det er et symfonisk princip, der stammer helt tilbage fra symfonigenrens barndom. ”Dobbelt-præsentationen” er særlig nyttig i musik, som lytterne ikke kender på forhånd.

Symfoniens første tema er en række akkorder, der spilles af violiner og bratscher. Kontrasttemaet er en hurtig, rytmisk basfigur, som præsenteres af de dybe strygere. Som indledning på det hele høres en række figurer i strygerne, der gentages ad libitum. De dukker op igen som afslutning på symfonien, men det musikalske forløb har ændret på stoffet. Hvor udtrykket i begyndelsen var aggressivt og kaotisk, ender symfonien med en konkluderende og ”mæt” fornemmelse.

  • Ensemble
    Danish Radio National Symphony Orchestra
    Conductor
    Christoph Poppen
    dacapo:
Performances
Reviews
”…the work was a spectacular ear opener filled with exciting effects. Eichberg paints with the broad symphonic brush and brings significant contrasts into play.”
Christine Christiansen, Jyllandsposten,11/02/2011
Close X

Newsletter Signup

Enter your email address to keep up to date with the latest news and special offers from Music Sales Classical.
Your data is secure and you can unsubscribe at any time. Read our Privacy Policy
Click here to receive regular news
© Copyright 2019 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.