Repertoire Search

Søren Nils Eichberg

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Symfoni nr. 1 (2005)
Publisher
Edition Wilhelm Hansen Copenhagen
Category
Orchestra
Year Composed
2005
Duration
30 Minutes
Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 

Programme Note
Søren Nils Eichberg Symfoni nr. 1 (2005)
Eichbergs 1. Symfoni er skrevet i 2005 og blev uropført året efter af Odense Symfoniorkester.

Symfonien er i ét sammenhængende forløb og varer en halv time. Den har en undertitel: Stürzten wir uns ins Feuer ("Styrtede vi os i flammerne"). Ordene er taget fra bogen "Jesusevangeliet", skrevet i 1991 af den portugiske Nobelprismodtager José Saramago. Det fulde citat er en dommedagsvision, der lyder sådan her:

"… og var vi ligeså dumdristige eller vovemodige som sommerfuglene og natsværmerne, og styrtede vi os i flammerne, én og alle, hele menneskeslægten - måske så en så kraftig brand, en så skærende lue ville gennemtrænge Vorherres lukkede øjenlåg og vække ham fra hans træge blunden - for sent ganske vist til at nå at opfatte os, men dog tidsnok til at mærke begyndelsen af det store intet, nu da vi ikke længere var…"

Visionen fascinerede Eichberg med det samme, han læste bogen.
"Der er for mennesket noget direkte magisk tiltrækkende ved den kollektive selvdestruktion og katastrofen som sådan, også selvom det egentlig synes ulogisk, og gang på gang styrter vi os hovedkulds ind i ilden. Jeg vidste med det samme, at jeg ville bruge citatet i musik på et tidspunkt."

Men når citatet står over Søren Nils Eichbergs Symfoni nr. 1, er det konkret også, fordi han fandt at det udtrykte noget om situationen i begyndelsen af 2000-tallet. "Europa førte igen angrebskrig," forklarer han, "og de politiske strømninger, der 60 år forinden lagde Europa i ruiner, var på fremmarch igen. I Danmark lod man dem ligefrem få parlamentarisk indflydelse. Muhammed-tegningerne faldt jo også i den tid", udtalte Eichberg til bladet Klassisk. Symfonien er et voldsomt værk, hvor brutale og bralrende udtryk har taget magten. "Den selvfede og heroiske gestus i symfonien er således ikke kun en abstrakt, kunstnerisk vision, men kan bestemt også tolkes som referencer til det pompøse soundtrack (Strauss, Pfitzner) til nationalismen og katastrofegejlheden, der førte til 2. Verdenskrig - og dermed som et sarkastisk hint til samtiden."


  • Ensemble
    Danish Radio National Symphony Orchestra
    Conductor
    Christoph Poppen
    dacapo:
Performances
Reviews
”…insistent rhythms, shimmering soundscapes, gentle harp, labyrinthine wind motifs and militaristic percussion. There’s a simmering evil lurking in contra bassoon, piano and tubular bells.”
Christine Christiansen, Jyllandsposten,10/02/2012
Close X

Newsletter Signup

Enter your email address to keep up to date with the latest news and special offers from Music Sales Classical.
Your data is secure and you can unsubscribe at any time. Read our Privacy Policy
Click here to receive regular news
© Copyright 2019 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.