Repertoire Search

Bent Sørensen

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

La Mattina (2009)
Publisher
Edition Wilhelm Hansen Copenhagen
Category
Soloist(s) and Orchestra
Year Composed
2009
Duration
23 Minutes
Solo Instrument(s)
pf
Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 

Programme Note
Bent Sørensen La Mattina (2009)
Klaverkoncert nr. 2, La Mattina

Det hele begyndte for seks år siden. Telefonen ringer – ”Goddag – du taler med Leif Ove Andsnes; kunne du tænke dig at skrive et klaverstykke til mig? Det vil i så fald blive bestilt af og uropført i Carnegie Hall i New York; men du skal selvfølgelig lige have lov til at tænke over det!” Jeg måtte jo så lade som om, jeg var cool, selv om jeg allerede indeni skreg ”Ja, ja, ja!”. Men der var jo ingenting at tænke over, for hvordan skulle jeg kunne sige ”Nej” til de følsomme hænder, jeg havde hørt så mange gange få nedskrevne toner til – i mødet med tangenterne – at blive åbenbaringer og mirakler i mine ører og sjæl. Det blev til et venskab og til The Shadows of Silence og hurtigt derefter, var det bare et spørgsmål om tid, før det ville blive til en klaverkoncert.

Det hele begynder igen for tre og et halvt år siden. Jeg er i Wien og hører Leif Ove og Det Norske Kammerorkester spille Mozarts 17. Klaverkoncert. Mens jeg lytter til den vidunderlige opførelse, løber mine tanker rundt inde i musikken: Tilbage til barndommen – d. 17. var noget af det første, jeg hørte, og videre ud i fremtiden. Det er den besætning, jeg vil have til koncerten. Orkesteret i et kammer – kammermusik i et orkester.

Efter koncerten mødes vi på den desværre nu forsvundne pianobar – ”Broadway”. Drikker vin, slapper af og pludselig sætter Leif Ove sig til klaveret og spiller Busonis, Bachs Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ. Jeg sidder tæt på, og kan se hans hænder forme noget, der fra dybet svæver opad og danner en glorie over vores hoveder. Da jeg kommer hjem fra Wien skriver jeg straks begyndelsen af klaverkoncerten La Mattina. Det er det dybeste og mørkeste, jeg nogensinde har skrevet; men det rejser sig op, som vi gjorde det den morgen, natten var blevet til, da vi forlod Broadway i Wien.

Koncerten er i fem satser; men man kan også dele den op i to, tre, fire eller seks satser. Alle satser glider ind i hinanden. Motiver og teksturer går igen i nye forklædninger, og den mørke begyndelse – med lukkede øjne og et lille spor af en Bachkoral – ender i en hæsblæsende rondolignede sats – med vidt åbne øjne.

- Bent SørensenScore preview


Performances
Reviews
Sorensen's voice stands out by virtue of the fact that his goal is a these days unusual quality: beauty.
Michael Church, The Independent,30/08/2010
Pianist Leif Ove Andsnes and the orchestra guided the audience into a supreme coloured world of sound, initially as a dim atmosphere in the morning, and later on wandering through imaginary (Nordic?) landscapes, which offered again and again delightful surprises, e.g. a hummed Bach choral or the clicking of wooden sticks. A strong piece!
Markus Stäbler, Hamburger Abendblatt,27/08/2010
This is a score whose dreamlike material doesn't yield all its secrets on a first hearing.
Bruce Dessau, London Evening Standard,26/08/2010
...striking...
Martin Kettle, Guardian,26/08/2010
Bent Sørensen is a master of moods. ***** (5 stars out of 6)
Jakob Wivel, Børsen,07/06/2010
A Danish masterpiece. The word is ”breathtaking”. ****** (6 stars)
Søren Schauser, Berlingske Tidende,05/06/2010
Once again Sørensen has managed to carefully, however radically, challenge the most classical forms in a way few other Danish composers can do – while still communicating his ideas in the form of deeply poetic and entirely accesible music. ***** (5 stars out of 6)
Henrik Friis, Politiken,05/06/2010
One of those musical encounters where the music remains in the body long after the applause has died.
Brita Skogly Kraglund, Vårt land, tue,13/10/2009
Bent Sørensen’s tonal universe is truly original.
Tori Skrede, VG,12/10/2009
Close X

Newsletter Signup

Enter your email address to keep up to date with the latest news and special offers from Music Sales Classical.
Your data is secure and you can unsubscribe at any time. Read our Privacy Policy
Click here to receive regular news
© Copyright 2019 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.